Unngå forbrukslån når privatøkonomien er i fare

Sliter du med å få betalt regningene dine til tiden og er det generelt lite penger igjen på kontoen mot slutten av måneden, er dette et tydelig tegn på at din privatøkonomi er lite robust. I slike tilfeller kan det være fristende å spe på budsjettet med et forbrukslån, men det er sjeldent en god løsning.

Husk på at lånet skal betales tilbake

Et usikret forbrukslån skal, som alle andre lån, selvsagt betales tilbake. Avdragene på et forbrukslån begynner normalt å løpe mer eller mindre rett etter at du har fått utbetalt lånet, hvilket vil si at første avdrag forfaller måneden etter at du har pengene på konto. De aller fleste forbrukslån gir deg heller ikke mulighet for avdragsfrie måneder før tidligst 6 måneder etter første avdrag. Du vil med andre ord måtte begynne å betale ned på lånet med det samme, og dette må du ta høyde for når du lager budsjett for din privatøkonomi.

Forbrukslån passer dårlig til dem med svak økonomi

Paradoksalt nok er det ofte slik at de som tar opp usikret forbruksgjeld er de som tåler det minst. Hvis du velger å ta opp et forbrukslån, bør du ha god oversikt over økonomien din og legge en plan for hvor raskt du kan betale tilbake lånet, i tillegg til at du bør ha en økonomisk buffer som sikrer deg hvis noe uforutsett skulle skje. Vakler din privatøkonomi allerede, har du som regel ikke en økonomisk buffer, og du vet kanskje heller ikke hvor raskt du eventuelt vil kunne betale tilbake et forbrukslån, noe som er gode tegn på at du bør unngå å ta opp slike lån.

Trenger du virkelig et lån?

Du bør vurdere nøye om du virkelig trenger å ta opp et forbrukslån. Hvis lånet skal gå til luksusforbruk, som en ferietur eller en ny mobiltelefon er svaret egentlig ganske åpenlyst. Med en allerede svak privatøkonomi, har du ikke råd til slik luksus og bør rett og slett holde deg langt borte fra forbrukslån. Hvis du trenger lånet fordi noe uforutsett har skjedd, som for eksempel at bilen du trenger for å komme deg på jobb, nå står på verksted og må ha en kostbar reparasjon, så stiller saken seg selvsagt noe annerledes. Før du går til det skritt å ta opp et dyrt forbrukslån, bør du imidlertid sjekke om det er mulige alternativer.

Alternativer til dyre forbrukslån

Eier du din egen bolig og har litt fri verdi i denne, vil dette nesten alltid være den beste løsningen å ta opp lån med pant i boligen, rimeligere lån finner du nesten ikke. Har du ikke mulighet for å låne med pant i eiendommen din, kan du sjekke muligheten for å få forskudd på lønn eller få et lån gjennom arbeidsgiveren din. Mange arbeidsgivere tilbyr slike lån som et ansattgode. Jobber du i Staten har du faktisk til og med krav på å få låne inntil to månedslønner, til en meget rimelig rente.

Bygg deg opp en økonomisk buffer

Hvis du har dårlig råd og vurderer å ta opp forbruksgjeld, er det å forsøke å bygge opp en økonomisk buffer kanskje ikke det første du tenker på. Det kan imidlertid ikke understrekes nok hvor viktig det er å ha litt penger i bakhånd, hvis noe uforutsett skulle skje. Ideelt anbefales det at man har to brutto månedslønner som økonomisk buffer, men mindre er bedre enn slett ingen. Selv om det kan virke vanskelig å få overskudd til å spare opp, så husk på at litt hver måned, etterhvert vil utgjøre et brukbart beløp. Det er ingenting i veien for å starte svært lavt, for eksempel med hundre eller to hundrede kroner i måneden, det viktigste er at du kommer inn i en rutine der du vender deg til å spare opp. Sett pengene på en dedikert sparekonto i banken, og sett gjerne opp et automatisk trekk fra lønnskontoen din, slik at beløpet du sparer, automatisk blir trukket den dagen i måneden du får inn lønn.