Kan jeg forhandle med banken for å få ned renten på forbrukslånet mitt?

Når man skal ta opp lån til bolig, så er det svært vanlig at man forhandler om renten. Man får et tilbud fra den ene banken, og bruker dette tilbudet opp mot en annen bank som da trolig vil kunne gi deg en lavere rente. Da tar du kontakt med den opprinnelige banken, som igjen trolig vil kunne matche dette tilbudet – og kanskje gi deg et enda billigere lån enn som så. Prutingen er komplett, og du har spart penger. Men kan man forhandle på samme måte med banken for å få lavere rente på et forbrukslån?

Det skader ikke å prøve

Kort oppsummert så finnes det ingen fasit på om bankene er forhandlingsvillige, og dette varierer naturlig nok på tvers av bankene. Fasiten er derfor enkel – det skader ikke å prøve. Men ettersom mange tilbydere av forbrukslån har automatiske søknadssystemer, som automatisk setter renten til deg, så vil det nok være en håpløs prosess i enkelte banker. Man har kanskje størst sjanse til å forhandle på renten dersom man søker om et forbrukslån i den lokale sparebanken, men også her har de ofte faste rentesatser å forholde seg til basert på din inntekt og økonomi.

Søke om lån i en annen bank

Det beste alternativet for å få ned renten på et forbrukslån, er å søke hos flere banker. Forbrukernettstedet forbrukslån.no – lån er en god plass å starte ettersom de har opplistet de fleste lån uten sikkerhet i Norge. Da kan du selv sammenligne prisene og velge den aktøren med laveste rente. Ved å gjøre dette vil man ofte spare ganske mange hundrelapper, ettersom effektiv rente gjerne varierer mellom 5 til 10 prosent hos ulike banker. Man kan også benytte seg av en låneformidler for å automatisk få vurdert søknaden av flere banker, og på denne måten vil man enkelt og greit spare penger uten å bruke for mye tid på søkeprosessen.

Styringsrenten påvirker forbrukslån i liten grad

Ved boliglån så er det primært styringsrenten som settes av Norges Bank som avgjør hvordan nivå renten skal ligge på. Denne varierer avhengig av den norske økonomien, og bankene er forpliktet til å følge denne. Dette gjelder dog ikke for forbrukslån, som ikke har noen direkte tilknytning til styringsrenten. Ofte ser man at rentenivået kanskje senker seg noe over en periode på flere år hvis styringsrenten har gjort det, men det er ikke noe spesifikt mønster og man ser ikke den samme nedgangen/effekten som man gjør ved boliglån. Følgelig er det ikke noe vits i å spekulere i dette for når man bør ta opp et forbrukslån for å få lavest mulig rente.